Se upp för fästingar!

Vi har ett stort utbud av produkter för borttagning av fästingar från både djur och människor

Glöm de andra fästingborttagarna och använd vår egen dubbelsidig GUARD fästingborttagare som fungerar både för små och stora fästingar. Med ”kofotsändan” kan du avlägsna större fästingar och med ändan med pincett kan du avlägsna de små.

device-width  device-width

ZeroBugs är ett elektronisk fästingskydd. Det finns två modeller, en för människor och en för husdjur. Det elektroniska fästingskyddet är luktfritt, fungerar med ultraljud och innehåller inte gift eller kemikalier. ZeroBugs tål regn men kan inte doppas i vattnet.

Fästingarna i naturen

I Finland är fästingarna speciellt vanliga på Åland och i skärgården, men de förekommer numera också i övriga delar av landet ända upp till södra Lappland. Fästingarna är aktiva så fort temperaturen stiger till c. 5 grader vilket betyder att man numera kan påträffa fästingar från mars till november. De trivs bäst i fuktig undervegetation där de fastnar t.ex. på dina ben då du rör dej i naturen.

KOM IHÅG !

  • skydda dej med kläder och insektskydd
  • gör en fästingkontroll på din hud och dina kläder varje kväll
  • kontrollera också dina husdjur
  • avlägsna fästingen genast med Guard Tick remover

Fästingen och människan

De vanligaste ställena där fästingen biter sej fast är knävecken, ljumskarna, genitalområden, vrister, mellan tårna, hårbotten, nacken, bakom öronen och t.o.m. inne i örat. Se noga efter för fästingarna i nymf-stadiet är verkligen små.

Att avlägsna fästingen går bäst med en pincett avsedd för ändamålet, t.ex. Guard Tick remover. Man skall ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och försiktigt dra fästingen rakt ut. Använd gärna decinfektionsmedel för att decinficera bettet.

Fästingen sprider sjukdomar

Efter ett fästingbett kan man i vårt land främst insjukna i Lymes borrelios (LB) eller fästingencefalit (TBE, tick borne encephalitis), som också kallas Kumlingesjukan.

  • TBE smittar så gott som genast efter ett fästingbett
  • Borrelios-bakterien överförs inte lika snabbt och därför är det mycket viktigt att avlägsna fästingarna så fort som möjligt

Lymes borrelios

Borrelia-bakterien orsakar en infektionssjukdom hos människan. Inkubationstiden är i allmänhet 3-32 dygn. Hos ungefär hälften av de som  blivit besmittade uppträder ett rött, ringformat exem runt fästingbettet (erythema migrans). Exemet kan ändra form och storlek. Ibland är sjukdomen symptomfri till en början och ibland förekommer allmänna symptom som påminner om en normal förkylning.

En obehandlad Borrelios kan leda till senborrelios som för med sej många olika hudsymptom, neurologiska problem, ledproblem och hjärtproblem.

Om du misstänker att du blivit borrelios-smittad skall du omedelbart uppsöka läkare. Borreliosen medicineras med antibiotika i kurer om 2-3 veckor. En senare diagnostiserad borrelios är svår att medicinera och vården tar lång tid.

TBE (Kumlingesjukan)

TBE är en virussjukdom som ger symptom ungefär en vecka efter bettet. Symptomen är feberskov, illamående och allmän känsla av ohälsa. Detta skede räcker i allmänhet ungefär 4-7 dagar och sjukdomen är oftast över i och med detta.

Efter ungefär en feberfri vecka (3-21 dygn) får 20-30 procent av de insjuknade den egentliga infektionen i hjärnan. Symptomen är då  feber, huvudvärk, nackstyvhet, ljuskänslighet, illamående och olika neurologiska symptom, t.ex. kramper och förlamningar samt störningar i medvetandet.

I vårt land diagnosticeras årligen 10-40 TBE-infektioner. Av fästingarna bär cirka en procent TBE-viruset. TBE förekommer främst på Åland och i Åbolands skärgård, men har också påträffats på andra håll i landet.

Man kan skydda sej mot TBE-smitta med hjälp av vaccinering. För vaccinet behöver man ett recept av läkare. Pargas stad har under de senaste åren bjudit gratis vaccin år sina invånare och också åt sommargäster i staden.