Se upp för fästingar!
PARGAS APOTEK
Vi har ett stort utbud av produkter för borttagning av fästingar från både djur och människor.
Fästingen sprider sjukdomar
Efter ett fästingbett kan man i värsta fall insjukna i Lymes borrelios (LB) eller fästingencefalit (TBE, tick borne encephalitis), som också kallas Kumlingesjukan.
- TBE smittar så gott som genast efter ett fästingbett
- Borrelios-bakterien överförs inte lika snabbt och därför är det mycket viktigt att avlägsna fästingarna så fort som möjligt
Lymes borrelios
Borrelia-bakterien orsakar en infektionssjukdom hos människan. Inkubationstiden är i allmänhet 3-32 dygn. Hos ungefär hälften av de som blivit besmittade uppträder ett rött, ringformat exem runt fästingbettet (erythema migrans). Exemet kan ändra form och storlek. Ibland är sjukdomen symptomfri till en början och ibland förekommer allmänna symptom som påminner om en normal förkylning.
En obehandlad Borrelios kan leda till senborrelios som för med sig många olika hudsymptom, neurologiska problem, ledproblem och hjärtproblem.
Om du misstänker att du blivit borrelios smittad skall du omedelbart uppsöka läkare. Borreliosen medicineras med antibiotika i kurer om 2-3 veckor. En senare diagnostiserad borrelios är svår att medicinera och vården tar lång tid.
TBE (Kumlingesjukan)
TBE, eller Kumlingesjukan, är en virussjukdom överförd genom fästingbett. Sjukdomen karaktäriseras initialt av symptom som uppstår cirka en vecka efter bettet. De tidiga symptomen inkluderar feberskov, illamående, och en allmän sjukdomskänsla. Denna fas varar vanligtvis mellan 4 till 7 dagar. För de flesta individer är sjukdomsperioden över efter detta skede.
Efter en feberfri period på 3 till 21 dagar utvecklar dock 20-30% av de drabbade den mer allvarliga fasen av infektionen, vilken involverar hjärnan. De senare symptomen omfattar hög feber, huvudvärk, nackstyvhet, ökad ljuskänslighet, illamående, samt neurologiska symptom såsom kramper, förlamningar och medvetandestörningar.
I Finland diagnostiseras årligen mellan 10 och 40 fall av TBE. Cirka en procent av fästingpopulationen bär på TBE-viruset. Sjukdomen är mest utbredd på Åland och i Åbolands skärgård men har även påträffats i andra delar av landet.
För att förebygga TBE-infektion är vaccinering en effektiv metod. Vaccinet kräver recept från läkare. Pargas stad har under senare år erbjudit sina invånare samt sommargäster kostnadsfri vaccination mot TBE. Det är dock viktigt att notera att staden enbart täcker kostnaden för de tre första doserna av vaccinet. Boosterdoser, som rekommenderas för fortsatt skydd, måste man själv stå för. Den första boosterdosen bör administreras cirka 3 år efter de initiala doserna. Därefter rekommenderas en boosterdos vart tionde år för personer under 50 år. För de som är 50 år och äldre rekommenderas en boosterdos vart femte år.