PUNKKI­VAARA?
PARAISTEN APTEEKKI

Meiltä löydät kattavan valikoiman tuotteita punkkien häätämiseen ja poistamiseen itsellesi ja lemmikillesi.

Guardin kaksipuolinen punkinpoimija tepsii niin isoihin kuin pieniin punkkeihin. Sorkkarautapäällä saat irroitettua suuret punkit ja pinsetti poimii pienetkin punkit tarkasti.

Otomin punkinpoistaja on äärimmäisen helppokäyttöinen ja tehokas väline punkkien turvalliseen poistoon niin ihmisiltä kuin lemmikeiltäkin. Sen ainutlaatuinen kierretekniikka mahdollistaa punkin poistamisen iholtasi ilman, että punkki ehtii purkautua tai siirtää mahdollisia taudinaiheuttajia.


  • Punkit (puutiaiset) luonnossa

    Suomessa puutiaiset ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella, mutta niitä esiintyy koko Etelä- ja Keski-Suomessa. Ilmaston lämpenemisen myötä puutiaisia esiintyy nykyään yhä pohjoisempana. Punkit ovat aktiivisia huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun asti. Ne elävät ja liikkuvat eniten kostean aluskasvillisuuden joukossa, josta ne tarttuvat esimerkiksi ohikulkevan ihmisen jalkoihin.


    Muista!


    • Suojata iho vaatteilla ja hyönteiskarkotteilla
    • Tarkistaa iho ja vaatteet joka ilta, eli tehdä ns. "punkkisyyni"
    • Tarkistaa myös lemmikit
    • Poistaa puutiainen iholta heti

    Punkit ihmisessä

    Tavallisimpia paikkoja punkinpuremalle ovat polvitaipeet, nivusseutu, genitaalialue, nilkat, varpaanvälit, pään ja niskan seutu, hiuspohja, korvantaustat tai jopa korvakäytävä. Katso tarkasti, sillä nymfi-vaiheessa olevat punkit ovat todella pieniä.


    Suositeltavinta on poistaa punkki mekaanisesti esim. pinseteillä. Näillä tartutaan punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa. Puremakohdan voi puhdistaa desinfektioaineella.

    Punkit tautien välittäjinä

    Puutiaisen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen (TBE, tick borne encephalitis).


    • TBE:n voi saada lyhyenkin ajan kiinnittyneestä punkista.
    • Borrelioositartunnan riski yleensä kasvaa merkittävästi vasta jos kiinnittymisaika on ollut useita tunteja tai vuorokauden.

    Lymen borrelioosi


    Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3-32 vuorokautta.Noin puolella tartunnan saaneista punkinpureman alueelle kehittyy punoittava, laajeneva ihottuma (erythema migrans), joka on tyypillisesti ympyrämäinen, mutta voi olla muunkin muotoinen. Toisaalta taudin varhaisvaihe voi olla oireeton tai siihen liittyy vain flunssan kaltaisia yleisoireita.


    Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, jossa on hyvin monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.


    Jos epäilet tartuntaa, hakeudu heti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan mikrobilääkkeillä kahden-kolmen viikon kuurina. Myöhäisvaiheen borrelioosin hoito on pitempikestoinen.

    Puutiaisaivokuume


    Puutiaisaivokuume, tunnettu myös nimellä Kumlingen tauti, on punkkien välityksellä leviävä virusinfektio. Infektion alkuvaiheen oireet ilmenevät noin viikon kuluttua punkin puremasta ja sisältävät kuumeilua, pahoinvointia ja yleistä sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää tyypillisesti 4–7 päivää, ja useimmille infektio päättyy tähän vaiheeseen.


    Kuumeettoman jakson, joka kestää 3–21 päivää, jälkeen noin 20–30 % tartunnan saaneista kehittää vakavamman vaiheen, joka vaikuttaa aivoihin. Myöhempien oireiden joukkoon kuuluvat korkea kuume, päänsärky, niskajäykkyys, lisääntynyt valoherkkyys, pahoinvointi sekä neurologiset oireet, kuten kouristukset, halvausoireet ja tajunnan häiriöt.


    Suomessa diagnosoidaan vuosittain 10–40 puutiaisaivokuumeen tapausta. Noin yksi prosentti punkkipopulaatiosta kantaa TBE-virusta. Tauti on yleisimmin esiintyvää Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta sitä on havaittu myös muissa maan osissa.


    TBE-infektion ehkäisyssä rokotus on tehokas menetelmä. Rokote vaatii lääkemääräyksen. Viime vuosina Paraisten kaupunki on tarjonnut asukkailleen ja kesävierailleen ilmaisen rokotussarjan TBE:tä vastaan. On kuitenkin tärkeää huomata, että kaupunki kattaa kustannukset vain rokotteen kolmesta ensimmäisestä annoksesta. Booster-annokset, joita suositellaan otettavan jatkuvan suojan varmistamiseksi, tulee kustantaa itse. Ensimmäinen booster-annos tulisi ottaa noin 3 vuotta alkuperäisen rokotussarjan jälkeen. Tämän jälkeen suositellaan booster-annosta joka kymmenes vuosi alle 50-vuotiaille ja joka viides vuosi yli 50-vuotiaille.

    Share by: