Punkkivaara?

Meiltä löydät kattavan valikoiman tuotteita punkkien häätämiseen ja poistamiseen itsellesi ja lemmikillesi.

Unohda muut punkinpoimijat! Guardin kaksipuolinen punkinpoimija tepsii niin isoihin kuin pieniin punkkeihin. Sorkkarautapäällä saat irroitettua suuret punkit ja pinsetti poimii pienetkin punkit tarkasti.

      

ZeroBugs  on elektroninen punkkivahti punkkien karkoittamiseen. Malleja on kaksi, ihmisille ja eläimille. Elektroninen punkkikarkoitin on hajuton, toimii ultraäänellä, eikä se sisällä myrkkyjä tai kemikaaleja. Laite kestää sadetta, mutta ei uimista.

Punkit (puutiaiset) luonnossa

Suomessa puutiaiset ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella, mutta niitä esiintyy koko Etelä- ja Keski-Suomessa. Ilmaston lämpenemisen myötä puutiaisia esiintyy nykyään yhä pohjoisempana. Punkit ovat aktiivisia huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun asti. Ne elävät ja liikkuvat eniten kostean aluskasvillisuuden joukossa, josta ne tarttuvat esimerkiksi ohikulkevan ihmisen jalkoihin.

MUISTA!

  • Suojata iho vaatteilla ja hyönteiskarkotteilla
  • Tarkistaa iho ja vaatteet joka ilta, eli tehdä ns. "punkkisyyni"
  • Tarkistaa myös lemmikit
  • Poistaa puutiainen iholta heti

Punkit ihmisessä

Tavallisimpia paikkoja punkinpuremalle ovat polvitaipeet, nivusseutu, genitaalialue, nilkat, varpaanvälit, pään ja niskan seutu, hiuspohja, korvantaustat tai jopa korvakäytävä. Katso tarkasti, sillä nymfi-vaiheessa olevat punkit ovat todella pieniä.

Suositeltavinta on poistaa punkki mekaanisesti esim. pinseteillä. Näillä tartutaan punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa. Puremakohdan voi puhdistaa desinfektioaineella.

Punkit tautien välittäjinä

Puutiaisen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä Lymen borrelioosiin (LB) tai puutiaisaivokuumeeseen (TBE, tick borne encephalitis).

  • TBE:n voi saada lyhyenkin ajan kiinnittyneestä punkista.
  • Borrelioositartunnan riski yleensä kasvaa merkittävästi vasta jos kiinnittymisaika on ollut useita tunteja tai vuorokauden.

Lymen borrelioosi

Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3-32 vuorokautta.Noin puolella tartunnan saaneista punkinpureman alueelle kehittyy punoittava, laajeneva ihottuma (erythema migrans), joka on tyypillisesti ympyrämäinen, mutta voi olla muunkin muotoinen. Toisaalta taudin varhaisvaihe voi olla oireeton tai siihen liittyy vain flunssan kaltaisia yleisoireita.

Hoitamattomana borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin, jossa on hyvin monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Jos epäilet tartuntaa, hakeudu heti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan mikrobilääkkeillä kahden-kolmen viikon kuurina. Myöhäisvaiheen borrelioosin hoito on pitempikestoinen.

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuume oireilee noin viikon kuluttua punkin puremasta potilaalla kuumeilulla, epämääräisellä pahoinvoinnilla ja sairauden tunteella. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4-7 päivää ja valtaosa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon (3-21 vuorokauden) kuumeettoman jakson jälkeen 20-30 prosenttia sairastuneista saa varsinaisen aivokuumeen. Aivokuumejakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 10-40 puutiaisaivotulehdustapausta. Punkeista vajaa prosentti kantaa TBE-virusta. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokotteen avulla, johon tarvitaan lääkärin resepti. Suoraan rokotteen voi saada Saaristolääkärien punkkibussista.

www.saaristolaakarit.fi/aikataulut